בין שתי גבעות
עורכת ראשית: ליאור רייזל
עיצוב גרפי: טובה פרידמן
צילומים: צפריר ניר
דבר העורכת - ליאור רייזל
הסתיו כבר נותן אותותיו בשעת הזריחה המתאחרת, בנעימות שעות הבוקר טרום זריחה ובחצבים שהחלו לפרוח בשמורה. ימים אחרונים של החופש הגדול, שנת לימודים חדשה בפתח והמחאה נגד ההפיכה המשטרית ממשיכה בצמתים ובערים הגדולות במספרים מרשימים.
עלון מס’ 200 – התחלנו במאי 2014, במשך השנים היו חברים וחברות שכתבו לפרק זמן ולאורך השנים ישנם חברים וחברות שהם השלד של העלון העוסקים/ות במלאכה במסירות לאורך כל הדרך בהתנדבות ואהבה. זו הזדמנות להודות לכל העושים והעושות ומבלי לגרוע מאף אישה או איש אני מוצאת לנכון להזכיר את טובה פרידמן על המסירות הרבה ועל עיצוב העלונים היפים ועתה גם על הנכונות לנוע קדימה. העלון הנוכחי ייצא בגרסה המוכרת ולצידה הגרסה החדשה שלו שתלך ותתפתח עם הזמן. תודה לדור מצאפי על הליווי והחיוך.
בעלון הפעם: גרשון אשחר כותב על מלחמות, סרבנות ומה שביניהן; ראיון שערכתי עם עידן ורניק עם כניסתו לתפקיד מרכז ועדת תכנון; טור הדעה של משה סוקר; אייל גרנסיה עם סיכום החופש הגדול בחינוך וברכה לצוות; ברכת הורי מוסד בית לג’יסלה ניב; נעמי ציון על להיות דודה בקבוץ ; ורד בר סמך על הסיבות להקמת המוזיאון; אילן מאירי על אבן מיל מנדטורית; עמוס קלרמן עם סיפורי שלום בפינת הפישול; קרולין כרמי בראשית עם הטור חוטים; טור המלצת הספרים של נעמי ציון- הפעם עם ספרים שקראה בנסיעה לנורבגיה; תודות ממועדון החברים לרמי כהן.
שלא יגמר הפלא / רון דהן
שֶׁלֹּא יִגָּמֵר הַפֶּלֶא
וְלֹא יָסוּר הַכִּשּׁוּף
שֶׁכָּל הַנִּפְקָח לְעֵינַי יִפָּקַח
שֶׁכָּל הַנִּכְחָד לְעֵינַי יִכָּחֵד
וְכָל הָרוֹעֵד בְּגוּפִי יִרְעַד
שֶׁנֹּגַהּ הַפְּרִי, לֹא לְמַעֲנִי, יִזְרַח.
שֶׁאֶזְכֹּר כֵּיצַד הָאוֹר מֻנָּח
וּמִיָּד אֶשְׁכַּח
כִּי כָּךְ.


סיפור אישי שרק מתי מעט ידעו, עברו מעל 40 שנה וחשבתי שזה הזמן לפרסם:
מלחמת לבנון הראשונה, או בשם שיועד להונאת הציבור: של”ג (מלחמת שלום הגליל), השנה 1982 אני הייתי מפקד גדוד מרגמות כבדות (גמ”כ מצנח), בתוקף תפקידי הייתי מיודע לכל התוכניות עד צפונה מבירות והיה לי ברור ש-40 ק”מ זה סיפורי בדים. מתחילת המלחמה היו לי כאבי בטן אך יצאתי בעיקר מתוך רגש אחריות לחיילים שלי, לא אחריות למדינה כי היה לי ברור שזו איננה מלחמת אין ברירה אלא מלחמה מיותרת לגמרי בלשון המעטה.
הקונפליקט האישי שלי התחזק בזמן המצור על בירות והסיפור של אלי גבע שהיה מפקד אוגדה והחליט “לסרב” ולא להמשיך לשתף פעולה עם כל מה שמשתמע מזה ושילם מחיר אישי כבד. בזמן ההכנות לכניסה למערב בירות אחד מחיילי כתב לי מכתב בזו הלשון:
“לכבוד מפקד הגדוד סא”ל גרשון אשחר: אני חייל חדש ביחידה שלך, הספקתי להיות איתכם אימון אחד בלבד ועכשיו משתתף במלחמה לכן אינני יודע עד כמה אתה מכיר אותי. עליתי ארצה לפני 7 שנים עם גרעין של השומר הצעיר מתוך אידאולוגיה, נוסף לאהבת ישראל חינכו אותי בתנועה על אהבת אדם באשר הוא אדם, אחוות עמים, האמנתי שצה”ל הוא צבא הגנה לישראל, בתחילת המלחמה לא ידעתי ולא הבנתי מה קורה, היום אני יודע שאנחנו עושים הרבה דברים לא צודקים, אנשים נהרגים ללא צורך, מלחמה זו נוגדת את הערכים עליהם חונכתי, עכשיו כשהסיכויים טובים שבקרוב ניכנס לבירות אני מרגיש שלא אוכל לעמוד בזה יותר ואולי אצטרך לסרב ולשבת בכלא. אני מבקש ממך כמפקד וכחבר קיבוץ של השומר הצעיר לשחרר אותי עד סוף המלחמה.”
תשובתי היתה די ארוכה אך אביא כאן את עיקרי הדברים:
“למרות שאני חש ומבין היטב את הרגשתך אני לא משחרר אותך ממספר סיבות:
- השומר הצעיר באמת שואף ומחנך לשלום, אך אם צה”ל לא יהיה מספיק חזק מדינת ישראל לא תתקיים לאורך זמן.
- להפרת חוקי הדמוקרטיה יש יותר מצד אחד, אם היום נסרב זה יחזור אלינו כבומרנג, ממשלות באות ומתחלפות.
- אם אתה, אני ועוד כמה בדעותינו לא נשרת בלבנון, יבואו אחרים ויעשו את המלאכה בצורה הרבה פחות סימפתית. (נתתי דוגמאות של התנהגות יחידות שונות בזמן המלחמה).”
האמת, זאת היתה אז התשובה המתבקשת אך לא הייתי לגמרי שלם עם זה וביני לבין עצמי חשבתי שאם אכן אנחנו נכנסים למערב בירות סיכוי סביר שלא אסכים לקחת בזה חלק, היה לי ברור איזה מרחץ דמים יהיה שם לשני הצדדים ובלי שום הצדקה.
למזלי ולמזל כולנו לא נאלצתי לעמוד בדילמה הנוראה הזאת.
להזכירכם מדובר על שנת 1982, האם יש השוואה למצב היום??? אולי חלק כן וחלק פחות.
בדיעבד הבנתי שאכן אחת המטרות היתה לשנות את המשטר בלבנון, אך השינוי לא היה בדיוק מה שישראל התכוונה וזה בהחלט מציק לי שנתתי יד למלחמה שהפכה את לבנון למה שהיא היום.
הגענו לקבוץ ב2012 עם הבת הבכורה שלנו, אלה, שהייתה בת חודשיים ב 2015 התקבלנו לחברות וב2016 ונכנסנו לבית שבנינו. במשך השנים נולדו פה: נעה , ארז ותמיר. במשך השנים ועד מאי 2023 שרתי בצבא קבע בתפקידי פיקוד שונים שטח ומטה. תוך כדי השירות הצבאי עשיתי שני תארים הראשון במדעי הרוח והשני בניהול מצבי חירום ואסון. התפקיד האחרון שלי היה סגן מפקד הנדסה פיקוד דרום השתחררתי במאי השנה בגיל 42 בדרגת סגן אלוף.
אחרי השחרור הייתי כחמישה חודשים בחופש, למרות שבאופן מוזר כל הזמן היו לי סידורים ועניינים לטפל בהם שקשורים ליציאה לאזרחות. טסתי קצת לחו”ל, גלשתי בים. לא חיפשתי עבודה, היו לי מחשבות להיכנס למסחר יומי (בורסה) אבל לא הצלחתי להתחבר לזה ברמה הנדרשת לסוחר יומי. ואז עומר פנה אליי שאציע עצמי למכרז על תפקיד מרכז ועדת תכנון. מצאתי שהתפקיד מעניין אותי- עולמות של תכנון ובנייה מעניינים אותי. התפקיד שהוצע אז היה 50% משרה וחשבתי שזה יתאים . כשנכנסתי לעובי הקורה הבנתי שהמשרה דורשת ממני יותר משתי בחינות: למידת התפקיד לעומק מבחינת המצב בו הקבוץ נמצא היום והדרישה לקדם הרבה תוכניות – עסקיות וצמיחה דמוגרפית. יש הרבה דברים לקדם פה. החודש נכנסתי לתפקיד ואני עובד ב 80% משרה, יכול להיות שבעוד חצי שנה שאכיר את התפקיד ואשחה בחומר אז התהליכים יהיו קצרים יותר ואוכל להתכנס ל50% משרה.
מה שעשיתי בצבא עוזר לי בעיקר במיומנויות עבודה, לא בידע המקצועי. נרשמתי לקורסים על מנת לרכוש את הידע הנדרש. אני מקבל הרבה עזרה מענבר שהייתה לפני בתפקיד- במפגשי עבודה קבועים ובזמינות טלפונית.
אין ספק שההחלטות המתקבלות פה בענייני תכנון ובנייה הן בעלות השפעה רבה על כל מי שחי פה. יש הנחיות לבנייה ושיפוץ וכל מי שבונה פה זקוק בסוף התהליך לאישור הקבוץ. לאחרונה הבנו שבוצעו פה דברים שלא התאימו (בבתי היורשים) והיום הועדה יותר ערנית, גם מבחינה אדריכלית לוודא שלא יילקחו החלטות על ידי הפרט שאינן מתאימות להנחיות.
ממש בימים אלה אנחנו עובדים על מסמך שמקבץ את כל ההחלטות וההנחיות שהקבוץ מגדיר לחברים. כל מי שבונה או משפץ חייב את אישור הוועדה. אני בוחן אפשרות לצרף לוועדה גם איש מקצוע, אדריכל נוף, שיעזור להסתכל גם על המרחבים החדשים לבנייה.
יש הרבה אתגרים בתפקיד ואני רואה חשיבות רבה בלהסביר לאנשים שבונים או משפצים, בעיקר אלה שרק הגיעו לקבוץ ועוד לא מבינים את המקום, מאמין בביקורת בונה ולצד זה יהיו תהליכים שיאפשרו סנקציות על חריגות למצבי קיצון. אני מקווה שלרוב לא נצטרך להפעילן. על מנת שלא נגיע לשם זה מחייב אותנו, כוועדה, לעקוב מקרוב אחר בנייה ושיפוצים, לשאול הרבה שאלות ולא לתת לדברים להמשיך כשנעשית חריגה.
בתוך השיח בוועדה אנחנו מנסים לעשות כל מה שאפשר כדי לשמר את האופי של הקבוץ כפי שאנחנו חושבים שהוא צריך להיות, לצד ההבנה שכל הזמן הוא מתפתח וחלים בו שינויים.
אחרי חודש בתפקיד אני עוד לא יכול לדבר על חזון אבל אני רואה בתפקיד הזה אפשרות לקדם את הקבוץ בהמון דברים. אנשי המקצוע (אדריכלים) עושים את העבודה שלהם אבל לתפקיד הזה, כשעובדים באופן יעיל ומסודר, יש משמעות בזירוז הקצב בו קורים הדברים. ככל שהוא יותר מדויק אז התהליכים, שבעולמות התכנון לוקחים שנים, יכולים להתקצר משמעותית.
- רווחים מוגזמים – זהו ביטוי חדש בכלכלה. במדינות האיחוד האירופי, התחילו להשתמש במונח זה כלפי חברות בינלאומיות בתחומי האנרגיה, הבנקאות, הדיגיטלי והתקשורת, לאור הרווחים הענקיים שצוברים בשנים האחרונות. עקב הצורך של המדינות למשוך משקיעים ומקומות עבודה, ויתרו על מיסוי מתאים לאותן חברות בתחילת הדרך. בהמשך, הרווחים שלהן התנפחו ובעליהם ומנהליהם צברו הון כה גדול, חופשיים מתשלום מיסים בהתאם לרווחיהם. כיום, במדינות אחדות באירופה, הוסיפו מדרגת מס ייחודית לגובה הרווחים של אותן חברות. על מס פרוגרסיבי כבר שמעתם?
- הדילמה של ברזיל – צרות של אחרים: האמזונאס מלא באוצרות טבע ומרבצי נפט. הממשל הקודם בברזיל אִפשר הרס היערות לשם ניצול העושר שבקרקע. הזעקה העולמית למען שימור יערות הגשם, גרמה לממשל הנוכחי לעצור את המשך הקמת מכרות ע”י כריתת יערות עד. תמורת אי-ניצול אותם אוצרות, הובטח לברזיל, מהארצות העשירות, פיצוי לטובת אוכלוסיית המדינה. הבטחה זו הייתה לפני 15 שנה, אך טרם מומשה!!! זה הוגן?
- מדינאי או עסקן – בשנים הרבות בהן נתניהו בשלטון, ללא ספק ביצע מספר יזמויות חשובות, לטובת המדינה. כיום, תחת איום של המשפט המתנהל נגדו, התנהגותו השתנתה לחלוטין – הוא דואג קודם-כל למצבו האישי מול המשפט. זו הסיבה האמיתית להקמת ממשלה עם שותפים עבריינים, קיצוניים, משיחיים, המעוניינים לערער את המשטר הנוכחי, כמוהו. נתניהו מרבה להתכחש לאמת והוכיח, יותר מפעם אחת, שהצהרותיו והסכמים חתומים, לא בכוונתו לעמוד בקיומן. לצערנו הגדול, בעת הזו אין בנמצא מנהיג העומד מולו. נוכחנו ברמאות שלו כלפי בני גנץ בממשלה המשותפת שלהם. האם להקים שוב ממשלה של מפלגות המרכז תחת נתניהו? הפעם הוא יעמוד בהבטחותיו? הוא אסף סביבו עסקנים צייתנים, הנבנים מהסתה, מעממיות אלימה ומבֶצע שלטון. דבר אחד בלבד מעניין אותו – להתחמק מהמשפט. הדרישה כלפיו היא ברורה – להפסיק לאלתר עם חוקים משיחיים, גזעניים ורודניים!
- מתנגדי שרות לרודנות – לאחר מלחמת ששת הימים, אישי ציבור אחדים יצאו בהצהרה – לסגת מהגדה המערבית לאלתר. ביניהם, דוד בן-גוריון, פרופ’ ישעיהו ליבוביץ, שר המשטרה אליהו ששון (מפא”י), שר התיירות משה קול (מפלגה ליברלית עצמאית) שהתנגד לסיפוח עזה. לאחר מלחמת יום כיפור, השרים ויקטור שמטוב ואלוף אהרון יריב הציגו לממשלה, נוסחת יריב-שמטוב, הדוגלת במו”מ עם כל פלשתינאי המכיר במדינת ישראל. הם ראו את הסכנות המוסריות לעם היהודי, בשליטה על מיליוני פלשתינאים. ההשפעה של הדתיים, בתמיכת פוליטיקאים מרוב המפלגות, הכריעה ובפועל ישראל נהפכה למדינה קולוניאליסטית. אני שרתתי במילואים ביחידה קרבית עד גיל 54 שכלל שרות בגדה, בסיני ובגולן. היו לי קשיים מצפוניים לשרת בסיני ובגולן, אך התלבטתי קשה, כל פעם שיצאנו לגדה. המג”ד והסמג”ד היו קיבוצניקים, בעלי אידאולוגיה קרובה לשלי והם העמידו בפניי את הצורך לשרת בגדה ולהיות מצפן לחיילים המתנהגים בשנאה, אלימות וביהירות כלפי האוכלוסייה המקומית. אני מבין היטב אותם אנשי מילואים המהססים לשרת תחת משטר רודני, המנווט ע”י שיקולים אישיים, מגזריים ומשיחיים. הקוד המוסרי של צה”ל ופקודות מטכ”ל מאשרים סירוב פקודה לא חוקית בעליל. בשעת מבחן, כולם יתייצבו לשרות.
- נקמת הדולפינים – בשנתיים האחרונות נרשמו כ-500 מקרים של דיווח על תקיפת סירות ע”י דולפינים, בים התיכון, מול חופי פורטוגל, ספרד וצרפת. הם דוחפים ומנערים את הסירות והיו מקרים ששברו חלק מהסירה, כגון ההגה. מדענים ממקצועות שונים מנסים לנתח את התופעה ושאלות רבות מרחפות באוויר, כגון: האם לדולפין יש רגש נקמה? האם הסירות מסכנות את צאצאיהם? מעניין…
- בחצר הקיבוץ – א) ברכות ואיחולי הצלחה לעומרי פרי, על בחירתו לכהונה שנייה כמנהל קהילה. עומרי, יש לך כתפיים רחבות, אך על תעמיס עליהן את הכל – תחלוק משימות. ב) גם השנה, התקיימה קייטנת סבתות. הידד ליוזמות ומובילות שרה כהן, ענת רייס, רחל אשחר! ג) המזכירות תביא לדיון ציבורי את יחסנו עם המוזיאון. זהו צעד נכון שיש לעודדו. ד) מִדרכה חדשה סביב הגבעה. מצוין.
ככה זה אצלנו בחינוך החברתי המנה העיקרית מגיעה בסוף… לאחר שנה שלמה של תהליך חברתי ארוך מפותל עם עליות וירידות, מהמורות וגם פסגות בכל אחת מארבע המסגרות- ערבה גפן תלתן ומוסד הבית מגיעה פעילות השיא- ריצת מרתון ארוכה ואינטנסיבית ובקיצור: החופש הגדול.
החופש הגדול בדואונים היה בסימן מסע בזמן במסגרתו “שוגרו” הילדים לתקופות שונות, לעשורים שונים ממש כמו דאג וטוני ממנהרת הזמן (זוכרים?). במקביל בדואון גפן שילבו חופש מהסרטים ומהטלויזיה. הנה טעימה קטנה מחופש גדול: מאסטר שף, בניית אדניות, משחקי גיבוש, יצירה מחומרים ממוחזרים, התנדבות בענפים, חידון, חומוסייה, הפנינג מועצתי, גאט טאלנט, השרדות, לעוף על המיליון, ששטוס, הכרישים, מדענים צעירים עם עתליה, סדנת פיסול עם אייל, סדנת כושר עם גיתית, סדנת יוגה עם גילית, ניסוי הביצה המעופפת, לא נפסיק לשיר, יום מים קצף ונקיון, שבוע חלל, בוקר טוב יד מרדכי, חדר בריחה, משחקי כוסות, יום מעברים (מקבלים את השכבה הבאה), טיול בוגרים לצפון לדואון תלתן וגם חזרות ועוד חזרות למופע הסיום…
במהלך החופש שילבנו סדנאות וימי שיא. בין השאר- סדנת נגרות, סדנת תפירה וטקסטיל עם אהובה מן, סדנת לופר מקפיצה, סדנת אפקטים בווידאו באמצעות מסך ירוק. בין שאר ימי השיא ניתן למנות- הפנינג פתיחה רטוב וקופצני בחורשת הזיתים, נסיעה למוזיאון הילדים המופלא בחולון (אנחנו אוהבים את המקום הזה), פארק המים ביבנה, נסיעה לסופרלנד, עברנו פעילות ספורטיבית חוצת גילים באולימפיאדת הדואונים בהובלת הבוגרים מתלתן ולקינוח- ערכנו ערב סיום בבריכה ובו סרטונים ומצגות מצחיקים ומרגשים, ריקודים, שירה והרבה הרבה כשרון של הילדים המקסימים. התרגשנו במיוחד משיר ברכה שהכינו לנו ההורים.
ובגזרת הנוער- גם במוסד בית לא נחו לרגע- בין שאר הפעילויות ניתן למנות ערב פתיחה חגיגי, טיול מים לצפון ולינה בקיבוץ גדות, נסיעה לימית 2000, סדנת לופר, פלונטר צבע, שומריה, רפסודיה בכנרת, פיינטבול, בית שדה עם ההורים (משחק קשוח…), האח הגדול והאחות הקטנה, שבוע של פעם, אירוח קבוצות מגידו, מזרע, שמו”צ, מונית הכסף, ערב שקשוקות עם שיפמן, גיבוש גו”צ, ערב בנים/בנות, פרידה מי”ב, ערב סיום בבריכה ועוד ועוד…
לא פשוט לתמצת בכמה פסקאות פעילות תוכן וחוויה הנפרשת על תקופה ארוכה. אולי חלק מהתמונות יצליחו לבטא יותר מאלף מילים.
גם כאן נציין נודה ונוקיר את הצוות האיכותי שלנו שקם בכל בוקר עם חיוך רחב ולב גדול את הילדים. נגיד תודה להורים , השותפים שלנו לדרך על הרוח הגבית שנותנת לנו המון כוחות.
אנחנו כבר עם הפנים לשנה הבאה… מכינים את הבתים, מנקים ומסדרים ובעיקר בעיקר מתרגשים…
בשם הצוות ובשמי נאחל פתיחת שנה מוצלחת לכולם!
לזכות בחיוך של ילד זה לא דבר מובן מאליו.
לפעמים זה לוקח רק רגע קטן אחד , לפעמים זה ענין של כמה ימים, לפעמים גם שנה שלמה.
ילדים יודעים, ילדים מרגישים, לילדים יש מצפן משלהם- מדויק.
גם השנה עשינו את המיטב בכדי למלא את אלבום החינוך החברתי שלנו ברגעים קטנים של אושר, של אמון וחוסן חברתי.
בעץ הקהילה היפה, המכה שורשים כבר שמונים שנה אנחנו גאים להיות ענף מניב, פורח וצומח.
תודה גדולה למעגל הקהילה ולמעטפת החינוך- עמרי, נטע, טלי, מוישל’ה. ועדת חינוך -על תובנות והכוונות.
תודה לכם הורים יקרים על עזרה שותפות ותמיכה לאורך כל הדרך.
אני רוצה להודות לנבחרת המנצחת שלנו, לצוות גיבורי העל שבזכותו הילדות והילדים שלכם מגיעים אלינו בכל יום בשמחה.
תראו, מתחת לתיאור התפקיד של מדריך חברתי אין הרבה מקום בכרטיס הביקור…
אני רוצה לנסות ולהסביר לכם בכמה מילים ה זה אומר להיות מדריכה או מדריך כאן אצלינו בחינוך החברתי.
זה אומר להיות גם מפיק, גם קוסם, גם פסיכולוגית, גם שיפוצניק, גם מאיירת, גם סבל, גם מאפרת, גם מספר סיפורים, גם גנן, גם מעצבת, גם הנדי מן, גם מחנכת, גם מחבקת, גם שופט, גם שוטר, גם מדריכת כושר, גם מוסיקאי, גם אופה, גם טבח, גם מנחה, גם יועצת, גם איש אחזקה, גם מורה נבוכים, גם מדריך טיולים, גם מובילה, גם מאסף, גם כרוז, גם קהל, גם כוריאוגרפית, גם נגר, גם עורך מצגות, גם תסריטאית, גם מפקחת…
גם מבוגרת אחראית, גם ילד של פעם…
גם וגם וגם וגם…
גם אוזן קשבת, גם עין בוחנת, גם ראש גדול. כל כך הרבה תכונות, כל כך הרבה כישורים במדריך אחד, במדריכה אחת. במילה אחת וואו!
אז תודה לכם- רותי, הודיה, נעם, עודד, איל, מיכל יקרים ואהובים והצוות המתגבר על סיוע יוצא מן הכלל בחופשות- שחר, ים, נטע, דניאל, יוני, הדר, אין כמוכן.
והיו לנו גם שינשינים שנכנסו לנו ולילדים עמוק ללב- עדי, עמית וירדן מהם נפרדנו אתמול.
ואחרונות חביבות- תודה למובילות שלנו- שגם משכו וגם דחפו- הובילו באהבה אין סופית הילדים שלנו. בשם הילדים תודה והערכה אין סופית על שנה מופלאה. תודה ליאת, תודה אופיר, תודה סתיו, תודה עדי.
גאה בכולכם, מעריך אתכם.
חג חינוך חברתי שמח!



יש משפחות שגרות רחוקות, אצלנו סבתא-רבה, זוג סבים חמודים, שלוש בנות+ שני בעלים וארבעה בנים שובבים בגילאי שנתיים וחצי עד שש (+אחד בדרך) – כולם בקיבוץ. השמות האמיתיים שמורים אצלי.
אז איך זה להיות דודה חיונית בקיבוץ? כשממש בתחילת הקורונה נולד האחיין השלישי, כשיש קסאמים והגדול מפחד ואנחנו יושבים על המיטה בממ”ד ואני מסיחה את דעתו בסרטונים בפלאפון.
כשגיס א’ מתפרץ עם הטף כי הם רצו ללכת לטרמפולינה בשכונה, ואני בדיוק באמצע שנ”צ על הספה, מתעוררת מהנביחות המטורפות של הכלבה.
אצל הדודה הכול מותר, בעיקר ממתקים וטלוויזיה. בוהים בערוצי הילדים (למה אין לך יוטיוב/ נטפליקס?) ומבקשים עוד שוקולד, ואז יוצאים לשחק בחוץ עם הבימבות, ותודה לכל הילדים החמודים וההורים הנדיבים בשכונה עם הצעצועים המגניבים שלהם. העגלה הכחולה שלי שמשמשת לקניות במרכול או כביסה, פתאום סוחבת שני זאטוטים עייפים.
הם מתלהבים כשאני מביאה בגדים או משחקים מהקח- תן, אחיין ב’ רצה להביא משם מתנה ליום הולדת. ספורט למשפחה היה זמן כיף לכולנו. בעיקר כשאמא א’ ואמא ב’ יושבות ביציע, אבא ג’ נעלם לשירותים ואני בשמירה איזורית על 3-4 ראשים. אחר כך הולכים לחדר אוכל, ואין ארוחת ערב בשישי בערב בלי טרופית/ מיץ וכמובן גלידה בסוף. אמא ל’ מתפדחת שהם עושים רעש, לי זה לא מפריע.
גן יפה תמיד אטרקציה, משחקים תופסת ומחבואים בדשא. אף מסעדה לא תתחרה בצ’יפס, שניצל ונקניקיה של הארוחות החגיגיות. גיסנו מתקשר אליי כי הוא מחכה לאם ילדיו באוטו עם ילד א’, והיא כבר קבעה שסבא ייתן לה טרמפ הביתה עם ילד ג’, מזל שנפגשו בחניית חדר האוכל.
ארוחות שבת אצל הסבים כוללות מעט אכילה ומקסימום ריצה ורעש, הסבתא הגדולה פורשת הביתה כי זה כבר מעל ומעבר.
בימי הולדת ניצת הוויכוח האם לקנות מתנות לכולם או רק לחתן השמחה, נחשו באיזה צד אני. (-:
האחיין הבכור התאהב לפני שנתיים בילדה יפה בגן, אחיו הקטן נדלק על אחותה, ישן איתה כפיות בשנת הצהריים בגן והתחתן איתה בטקס חגיגי בגן המשחקים ליד הסקטוסטרדה.
עושה לי את היום לפגוש את י’ וג’ בטיול עם הגן, לחלק נשיקות וחיבוקים כשהם שמים עליי ולא עסוקים לריב אחד עם השני. תודה לגננות והמטפלות המקסימות, בעיקר לה’ וא’ שתמיד מאירות אליהם פנים גם מחוץ לגן.
לפני המעבר לבתים החדשים בשכונת הנחל, גרנו שלושת הבנות באותה שורה בשכונת הוותיקים. כל פעם שאומרים לי שהם עברו רחוק, אני עונה שהכול יחסי.
באמצע השבוע אני עובדת אחר הצהריים ובערב, כך שאני מבלה עם הילדים רק בשישי ושבת. לפעמים זה מתיש, תמיד זה מבולגן, אבל גם הכי כיף בעולם.
רעיון הקמת מוזיאון על אדמת יד מרדכי קינן בלב חברי הקיבוץ לאחר שחרור המקום מידי המצרים. אנשי הקיבוץ רצו להנציח את חבריהם אשר נפלו בקרב ההגנה על הקיבוץ. הרעיון הראשוני היה להקים מוזיאון קטן וצנוע על גבעת קבר האחים. אם כך מדוע הוקם המוזיאון כשהוא נושא את הפרוגרמה הכפולה של הנצחת קרבות תש”ח ביחד עם הנצחת מרד הגטאות באירופה?
המוזיאון הוא למעשה החוליה האחרונה בשרשרת ההנצחה ביד מרדכי שראשיתה באנדרטה מרשימה וגדולת ממדים של מרדכי אנילביץ׳ שעוצבה והוצבה על ידי הפסל נתן רפפורט בשנת 1951. הפסל עומד על גבעה ליד מגדל המים שקרס לאחר הקרבות עם המצרים. הצבת הפסל המשוייך להנצחת המרד בגטו ורשה ולשואה, במקום שהוא כל כך סימבולי לקרב שהתרחש ביד מרדכי ב1948, הייתה הסנונית ראשונה של שילוב שתי הנצחות נפרדות לכאורה ויצירת רצף ביניהן.
כאן החל להירקם רעיון הפרוגרמה הכפולה. ויכוחים רבים וסוערים היו בנושא, האם אפשר להנציח תחת קורת גג אחת שני נושאים חשובים אלה? המתנגדים טענו כי “נושאים כבדים אלו עלולים להאפיל האחד על השני” והתומכים טענו מנגד כי “כאן ביד מרדכי, דמים בדמים נגעו, המגינים עמדו במלחמה כפי שעמדו, מתוך תחושתם כי יש ללמוד לקח מאחיהם בגולה. אם שם (באירופה), לנוכח המציאות האיומה העזו יחידים להרים את נס המרד ולהסב אבידות לאויב הנאצי, כאן על אחת כמה וכמה שיש למצות כל קורטוב של כוחנו במלחמתנו נגד הפולש המצרי”. בספר “השמש לא עמד דום” בקטע שמתאר את הוויכוח שנערך בין המפקדים האם לסגת אחרי חמישה ימי קרב, מצוטטים דבריו הבאים של מוניו: ” אם לא נעשה כל שביכולתנו כדי להישאר ולהחזיק מעמד, נתכחש לשמו של קבוצנו, למרדכי אנילביץ וללוחמי הגטו”. (עמ’ 213).
חברי הקיבוץ ראו קשר מסויים בין הקרב שפיקד עליו אנילביץ׳ במרד גטו ורשה ובין הקרבות שהם עצמם ניהלו במטרה לבלום את המצרים, מכיוון שהמוטיב החוזר בשני הקרבות היה ״מעטים מול רבים״ ושניהם היו ציוני דרך משמעותיים בדרך למימוש המפעל הציוני והקמת מדינה יהודית. זה היה רעיון נועז שהרתיע רבים אך לבסוף הושגה החלטה לפיה “מוזיאון יד מרדכי יחיד במינו כיוון שכאן מן הראוי ששניים (השואה והתקומה), יהיו שלובים ודבוקים זה בזה. שרשרת ההנצחה תהווה יחידה אחת הכונסת את מרד הגטאות בצוררים הנאצים באירופה ואת מלחמת העצמאות של היהודים בארץ ישראל”.
באותה התקופה ההסתדרות שלטה במדינה. הסתדרות העובדים הייתה גוף עם אידיאולוגיה סוציאליסטית שקידם מאוד את הקמת הקבוצים והתפתחותם במדינה. זו הייתה תקופה של פריחה כלכלית שאיפשרה לבנות את המוזיאון. אך הקיבוץ לא היה מסוגל לממן זאת בכוחות עצמו, הוצאות הבנייה עלו כמיליון וחצי ל”י . בשל הרחבת הפרוגראמה (בעיקר ע”י אבא קובנר), התקבלו תרומות כספיות חדשות מארגונים ארציים שבעזרתן מימנו את הקמת המוזיאון.
אחרי שיחות ארוכות בין חברי הקיבוץ ובעזרת האדריכלים אריה ואלדר שרון, גובש קונספט האומר כי קומת המרתף תוקדש למרד הגטאות, וקומת הקרקע תוקדש לקרבות ההגנה על הקיבוץ. באולם הכניסה ישלבו בין שני הנושאים. האדריכלים ניהלו שיחות ארוכות עם חברי הקיבוץ במטרה ללמוד ולהבין את סיפור הקיבוץ בכלל ואת גבורת הקרבות בתש”ח בפרט. בשיחות אלו נמסרו פרטים, עדויות ורשמים בדבר ההכנות להגנה, פרטי הקרב הדרמטיים ונסיגת המגינים. לדבריו של האדריכל שרון “השיחות היו נרגשות ומזעזעות”. על תקופת השואה למדו האדריכלים ממסמכים, רשמים ועדויות.
הגורמים אשר לקחו חלק בתכנון והקמת המוזיאון – האדריכלים, חברי הקיבוץ, והסתדרות העובדים, היו כולם בעלי מכנה משותף בנוגע לערכים ולחזון שעמדו מאחוריהם, ובעקרונות בהם האמינו: שיוויון, צניעות, שיתוף והומניות. כולם התכנסו יחדיו ודנו בנוגע לתכנון המוזיאון. האדריכלים יצרו שיח מתמשך עם הקיבוץ ושיתפו פעולה לכל אורך התהליך עם רצונות ובקשות החברים. בתכננם את המבנה, ניסו להתאימו לרוח הקיבוץ, ולהנצחת הזיכרון. העקרונות שהטביעו חותמם על חייהם ושאיפותיהם של חברי המשק שימשו מורה-דרך גם לעיצוב דמותו של המוזיאון מבחינה אמנותית ורוחנית. על אף היותו מוסד מקומי הקשור בקשר בל יינתק ליישוב בו הוא נמצא, הוא מתחבר גם לארועים הלאומיים והמדיניים של מדינת ישראל. .
המוזיאון נפתח לקהל ב 1968 אחרי תכנון ובנייה שהחלו בשנת 1963. בשנת 1966 נפתח אתר הקרב שהיה החולייה השנייה בשרשרת אתרי ההנצחה ביד מרדכי. שמו של המוזיאון “משואה לתקומה” מסמל את רצף הארועים שהחלו בשואה והסתיימו בהקמתו של קבוץ יד מרדכי ובעמידת הגבורה של חבריו בשנה בה קמה המדינה.
לכבוד חנוכת המוזיאון, כתב גרשון גבעוני את הדברים הבאים: “כאשר שלד הבית עמד על תילו, החלו הרהורים מכרסמים בלב החברים: שמא טעינו בכך שלא ייחדנו מקום כלשהו לשואה ולמורדי הגיטאות, בעוד האנדרטה של מפקד מרד גיטו ורשה מתנוססת על ראש הגבעה במרכז הקבוץ הנושא את שמו של מרדכי אנילביץ… לאחר שהוחלט בוועד הפועל של הקבוץ הארצי שאכן שני הנושאים יוצגו במוזיאון, הקמנו מוזיאון שייחודו לא רק בצורתו הארכיטקטונית אלא גם במה שיש בו. כאן מקופלים שני פרקים נוראי הוד שזעזעו מוסדות ארץ בתקופות המכריעות בגורלו של עם ישראל בדורנו. איש לא העז עדיין למזג תחת קורת גג אחת שני נושאים אלו – השואה והגבורה בתקופת נסיון ההשמדה הטוטאלית של עמנו ומלחמת הקוממיות של מדינת ישראל הצעירה…. “
בעלון הקבוץ משנת 1966 נכתב:
ולעצמנו נגיד: אנו חייבים להחדיר את הרעיון של השילוב, כי שני הנושאים הגדולים הללו מקורם אחד. מורדי הגיטאות עם אנילביץ בראשם, במידה שהיה זיק תקווה בליבותיהם—הריהו כל כולו קשור עם ארץ ישראל ובייחוד עם התנועה הקיבוצית שבה. אנו כאן, בעומדנו במערכת הדמים נגד הפולש המצרי, שאבנו את ההשראה מעמידת קומץ קטן מול החיה הנאצית. ואם במקומות אחרים משתדלים להציג את שני הנושאים הגדולים ונוראי ההוד הללו בנפרד – אצלנו הם משולבים שילוב אורגאני בדמות האנדרטה על רקע המגדל ההרוס ומפעל ההנצחה המשותף למערכת תש”ח ולמרדכי אנילביץ ותקופתו.
“על ברכי מלחמתם וגבורתם של הלוחמים בגיטאות ולוחמי תש”ח – יקום ויתחנך דור חדש”.
אנדרטת ‘קבוצת הלוחמים’
לאחר הצבת אנדרטת אנילביץ’, הציע נתן רפפורט להעמיד פסל נוסף ליד הקבר של חללי תש”ח. הפסל אמור היה לתאר קבוצת לוחמים ולוחמות הנושאות עיניהן דרומה לעבר דמותו של מפקד המרד בגטו ורשה.
כידוע, אנדרטה זו לא הוקמה בסופו של דבר וגם בית הבטחון נהרס ונעלם מנוף הקבוץ.
אבני המיל המנדטוריות הוצבו בראשית שלטון המנדט. עם הגעת השלטון הבריטי הוא אימץ את השיטה המטרית שהגיעה במקור מצרפת. הם שתלו בארץ את השיטה המטרית במידות, משקולות, מטבעות וכד’ ולא את השיטה הבריטית כדי להתאים למרחב. סימון הכבישים והדרכים הראשיות נעשה גם הוא בשיטה המטרית למרות שהן נקראו אבני מיל, שריד לתקופה הרומית. הסימון עליהן היה בחקיקה באבן של ספרות רגילות וערביות. לא נעשה שימוש בספרות מתכת כדי למנוע את גנבתן. נקודת האפס בדרום הארץ הייתה על גבעת עלי מונטאר שממזרח לעזה. הסימון עצמו לא היה אחיד בארץ. גם הצבת האבנים לא נעשתה בצורה אחידה ובכל אזור היא בוצעה בתקופה שונה. נקודת האפס בצפון הייתה בראש הנקרה.
אבן מייל מנדטורית שנמצאה במישור ימין בנגב. מוצבת בגינת משפחת אבירן, מושב פארן. גובה 85, רוחב 31 עומק 23 ס”מ, (יולי 2023).
אבן מייל במשמר הנגב (דרך פלוג’ה – ב”ש)
אבן מייל יד מרדכי. גובה 68, רוחב 35, עומק 25 (כביש מג’דל-עזה)
הערה: בשתי האבנים, גם בזו שבמשמר הנגב וגם בזו שביד מרדכי אין שום כיתוב חקוק בצדדים או בצד האחורי של האבן. מידות שתי האבנים די דומות: 68 ס”מ גובה, 35 ס”מ רוחב, 25 ס”מ עובי.
בשלב מאוחר של המנדט הוצבו אבני דרך לציון המרחקים שיוצרו מבטון. נקודת האפס בצפון הייתה בראש הנקרה. ראו למטה תמונות אבן דרך מבנימינה עליה מצוין המרחק מראש הנקרה כאמור בקילומטרים.
אבן דרך בבנימינה
רקע היסטורי
אבני המיל הראשונות הוצבו לאורך הדרכים הראשיות ע”י קיסרים רומיים שונים. הן הוצבו במרחקים של 2000 צעדים אחת מהשנייה. בדרך כלל הן נשאו כיתוב שנחקק ונשא את שם הקיסר ופיאר אותו ואת פועלו. ברומא העתיקה שימש המיל לציון 1000 יחידות אורך שנקראו פאסום (צעדים כפולים). זה היה מרחק ששווה ל- 1479 מטרים. בהמשך אומץ המיל ע”י חברות אחרות ונכנס לשימוש בשיטות אחרות בהן לא היה שווה לאלף יחידות קטנות יותר.
ביהדות: על פי הגמרא, שיעור המייל בהלכה הוא של 2000 אמות. מערכת היחידות האימפריאליות הבריטיות היא תוצאה של תהליך שהחל בשנת 1066 עם הכיבוש הנורמני של אנגליה.
ביטויים: ישנם ביטויים רבים הקשורים לאבן המיל כמו למשל “אבן דרך” – שהיא שלב משמעותי בחייו של אדם.
הרומן שלי עם טרקטורים ומיכון חקלאי
(שלום אוטיקר מספר על גרישא אבא שלו “שהיה קצת מטורף, אולי לא כולם יסכימו איתי אבל הוא היה כזה”…)
(פרק מספר 7 ואחרון בסדרה – פעם היה כאן שמייח)
איך עושים “שלאפ” (2)
נחזור להתנעה של הטרקטורים האלה עם החבל, כאשר היינו עובדים בחריש היינו עובדים במשמרות, משמרת ראשונה מ 4 בבוקר עד 12 בצהריים, המשמרת השנייה מ 12 בצהריים עד 8 בערב כזה, האדם שעבד במשמרת בוקר ב 4 היה מגיע למוסך והיה צריך להניע את הטרקטור, היתה בזה איזו מומחיות, קרה לי לא פעם ולא פעמיים שהייתי מגיע ב 6 , שש וחצי למוסך בבוקר וההוא מהמשמרת בוקר מ 4 עוד עומד ומושך את החבל…
ד”ר קלר הולך במדבר
יום אחד, בתחילת שנות ה 50, אבא שלי נוסע לזיקים, ואז לא היה עוד כביש לכרמיה וזיקים, היתה דרך חולית כזו.
ובדרך הוא פוגש את ד”ר קלר. ד”ר קלר שימש כרופא גם בזיקים וכרמיה כשהם עלו על הקרקע. ד”ר קלר הולך ברגל עם התיק הכבד שלו. אז אבא שלי אומר לו, בוא ד”ר תעלה, לאן אתה נוסע? לזיקים, תעלה אני נוסע לזיקים.
שואל אותו ד”ר קלר – תגיד, יש לך רשיון? אומר אבא שלי, מה רישיון, אנחנו פה באמצע המדבר, תעלה וניסע…
יש לך רישיון?
אין לו רישיון כמובן, הוא לא עלה… אבא שלי נסע והרופא המשיך ברגל…
שוטר ערני תופס פרחחים
לפני מבצע קדש מעבר ארז היה סגור כמובן הרמטי, אבל היתה שם נקודת משטרה, כל בוקר היה ג’יפ משטרה נוסע לשם, שוטר יושב שם באיזה בודקה, ואחרי הצהריים חוזר, יכול להיות שגם בלילה היה שם שוטר, אני לא יודע.
בסדר, יום אחד, יום שישי אחה”צ אני עובד בדיר סניד עם הD4, ולפנות ערב, ככה מגיע דולק ברנדס עם הטנדר ואומר לי, קח את הטנדר, סע הביתה, אני כבר אחזור עם הטרקטור. אני לוקח את הטנדר, עובר את הסוללה של הרכבת ואז אני רואה מולי על הכביש, איפה שהדרך יורדת לדיר סניד, עומד ג’יפ משטרה. אני מסתכל עליו, הוא מסתכל עלי, ופתאום הוא מגיע אלי בנסיעה מטורפת, עוצר לידי, קופץ החוצה עם אקדח שלוף ביד ורץ לכוון הואדי ואומר, איפה זה שהיה לידך, ראיתי שהוא ברח, אני אומר, אני לא יודע על מה אתה מדבר…
לא, הוא אומר, ראיתי מישהו שברח לתוך הואדי…
בינתיים מגיע דולק עם הטרקטור, אז השוטר הבין שמשהו פה לא בסדר, נכנס לג’יפ ואז דולק שואל אותו, מה הסיפור? חשבתי פרחחים גנבו את המכונית, ונסע….
דבר אחד הוא לא בדק, אם יש לי רישיון… ולא היה כמובן רישיון…
כמעט סוף הקיץ. רגע לפני סיום החופשה. חופשה נהדרת. גיחות של קמפינג, חו”ל קצר, מפגשי חברים, ירושלים, מופעים, הרבה בית עם ספרים ועם ילד בכור, קסום בן 8, שוויתר הקיץ על חברת הילדים ובתמורה, שיבח את החופש שלי. אפילו מהעלון לקחתי קצת חופש ולא כתבתי, אם כי כל הזמן כתבתי במחשבות… בכלל, אני מדברת הרבה עם עצמי וכותבת בעיקר רשימות של “צריך לעשות” והתקדמתי בהן. לאחרונה, בסיום החופשות, עם תחושות שלא עשיתי מספיק, ערכתי רשימות של מה שהספקתי, וזה מספק ונראה מרשים יותר מאשר ההרגשה שיש דברים, שעדיין לא.
נכון שיש עניין של תשומת לב למה שהאדם כותב, אך יש גם לשים לב למה שהוא בוחר, שלא לכתוב. יש הרבה משקל למה שלא נאמר. לשתיקות, לאי ההתערבות. לעיתים משקל נכבד יותר מהמילים עצמן. כמו גם למחשבות.
אז עוד רגע ולידור, בכיתה א’ ואני חוגגת את סיום התקופה בגיל הרך, שברובה היתה לי חוויה מאתגרת מדי. זוכרת את היום הראשון ששמתי את שגיב בבית התינוקות… בכיתי יותר ממנו. פרק בחיינו נסגר לו וממשיכים הלאה. מניחה שגם אכיר פחות משפחות חדשות עם ילדים קטנים בשבילים מסביב לגנים ובפארק אחר הצהריים. מתחילה לשחרר, מצד אחד מורגשת הקלה על הגדילה של שני הבנים, מצד שני, מתחילים אתגרים חדשים, מורכבים לא פחות. נזכרת במשפט מתוך הרצאה: “למד להכיל את העצב של הילד שלך” ואוו, כמה זה נוגע ובהמשך יש להכיל את העצב של תלמידי הכיתה שלי ושל תלמידי שכבה ט’ כולה וגם את שלי עצמי.
איך הגעתי לעצב? הרי החופשה נהדרת. קורה שבזמני שלווה מתגנב לו חשש מהעתיד והחיים הינם ערבוב משובח של התרגשות וכאב, לחץ וגעגוע. ולרוב אני יוצרת מציאות מטיבה, מלאת השראה ושמחה סביבי. עוד קרה ובחופשה הזו נפגשנו ארבע בנות, אחרי 27 שנה! טיילנו יחד כ 3 חודשים בארה”ב. הדרכנו במחנה קיץ באטלנטה בשנת 1996 ומשם עברנו מאורלנדו ללאס ווגאס, ללוס אנג’לס ולסן פרנסיסקו, להוואי, לסן דייגו, לוושינגטון ולניו יורק, לנו בעיקר אצל בני משפחה וחברים. בפגישתנו, בארוחת בוקר במלון “ליר” בגדרה, פנינה קסומה, שהעניקה תפאורה מושלמת לחגיגה, עם אלבומים והמון חיוכים, נראה כאילו לא נפרדנו מעולם. ארבעתנו נשואות עם ילדים, פרושות מהוד השרון ועד יד מרדכי ועם הרבה במשותף.
אני עולה תיכף עם תלמידיי לכיתה ט’… מאחלת שנת לימודים מוצלחת מאד לכולם!
נ.ב. קופצת השנה גבוה בתיכון שקמה-דרכא, לנעליה הגדולות של מאיה מורן, ואני מחליפה אותה כרכזת השכבה.
טור ספרים - נעמי ציון
לפני כחודש נסעתי עם ההורים ועם חברת קיבוץ לטיול מאורגן בנורבגיה יחד עם אוטובוס שכלל פנסיונרים
חביבים ומדריך נחמד של חברת רימון.
נסענו דרך מפלים, דגמנו דגים למאכל וקראתי באוטובוס בין מנהרות והסברים של המדריך.
לקחתי איתי שלושה ספרים ובניגוד לדעה הרווחת ולחוסר ב- קראתי את כולם.
שחמט – בעוד כחודש, באמצע אוקטובר, יתחילו המשחקים של ליגת הנוער בשחמט, מטעם האגוד הישראלי לשחמט. קבוצה של מועדון שער-הנגב/חופים תשתתף בליגה ואנו בטוחים שילדינו ונערינו ייהנו וגם ירכשו כישורים חיוניים. אנו ממשיכים לקיים שיעורים בשחמט, ברמות שונות, בעזרת מיכאל איסחקוב, אלוף אשקלון בשחמט. מוזמנים להתנסות באחד השיעורים, בתיאום עם עידן הררי או משה סוקר.





