בין שתי גבעות

עלון יד מרדכי מס' 201 | י"א תשרי תשפ"ד | 26 בספטמבר 2023

עורכת ראשית: ליאור רייזל

עיצוב גרפי: טובה פרידמן

צילומים: צפריר ניר
עלון 201

דבר העורכת - ליאור רייזל

50 שנה למלחמת יום הכיפורים. מלחמה קשה שנצרבה בתודעה  הישראלית  וממשיכה להדהד גם אחרי שעברו שנים רבות.

הקבוץ שנאלץ להמשיך להתנהל ללא חבריו שגוייסו – ברפת, בלול, בשדות, בפרדסים, בענפי השירות ובתי הילדים – האפלות והירידה למקלטים. והדאגה לחיילים שבחזית.

בקבוץ לפני 50 שנה, כשהפרט, בין אם נוער או מבוגרים, שם את הכלל בראש סדר העדיפויות.

בעלון הפעם: ורד בר סמך על החברים שנפלו במלחמה; גרשון אשחר על חוויות בשולי המלחמה; שאולי סנקר – דור שני למלחמה; אהוד רייס – מס’ הערות על המלחמה; חומרי ארכיון  המעידים על התארגנות הקבוץ בזמן זה, כולל  קטעי ווידיאו  עם עדויות שצולמו לקראת האירוע לציון 50 שנה למלחמה שהכינו חנה מורג, ענת רייס, ורד בר סמך ושולי שניידר בפיטנגו ביום הכיפורים. ווידאו של האירוע שצילמתי יהיה בארכיון לטובת החברים והחברות המעוניינים/ות.

בחלק השני של העלון: בירכת המזכיר, ניתאי קרן, לראש השנה; טור הדעה של משה סוקר; נעים להכיר: משפחה חדשה בקבוץ – משפחת רז; בפינת “יצירה מקומית”; הזמנה לתערוכה שלי בבית
הבאר; עדכון שחמט ממשה סוקר וברכות.

העלון מוקדש לזכרם של החברים שנפלו במלחמה.

החיטה צומחת שוב / דורית צמרת

שָׂדוֹת שְׁפוּכִים הַרְחֵק, מֵאֹפֶק וְעַד סַף
וְחָרוּבִים וְזַיִת וְגִלְבֹּעַ –
וְאֶל עַרְבּוֹ הָעֵמֶק נֶאֱסָף
בְּיֹפִי שֶׁעוֹד לֹא הָיָה כָּמוֹהוּ.

זֶה לֹא אוֹתוֹ הָעֵמֶק, זֶה לֹא אוֹתוֹ הַבַּיִת,
אַתֶּם אֵינְכֶם וְלֹא תּוּכְלוּ לָשׁוּב.
הַשְּׁבִיל עִם הַשְּׂדֵרָה, וּבַשָּׁמַיִם עַיִט,
אַךְ הַחִטָּה צוֹמַחַת שׁוּב.

מִן הֶעָפָר הַמַּר הָעִירִיּוֹת עוֹלוֹת
וְעַל הַדֶּשֶׁא יֶלֶד וְכַלְבּוֹ.
מוּאָר הַחֶדֶר וְיוֹרְדִים לֵילוֹת
עַל מָה שֶׁבּוֹ וּמָה שֶׁבְּלִבּוֹ.

זֶה לֹא אוֹתוֹ הָעֵמֶק…

וְכָל מָה שֶׁהָיָה אוּלַי יִהְיֶה לָעַד
זָרַח הַשֶּׁמֶשׁ, שׁוּב הַשֶּׁמֶשׁ בָּא.
עוֹד הַשִּׁירִים שָׁרִים אַךְ אֵיךְ יֻגַּד
כָּל הַמַּכְאוֹב וְכָל הָאַהֲבָה.

הֵן זֶה אוֹתוֹ הָעֵמֶק, הֵן זֶה אוֹתוֹ הַבַּיִת,
אֲבָל אַתֶּם הֵן לֹא תּוּכְלוּ לָשׁוּב.
וְאֵיךְ קָרָה, וְאֵיךְ קָרָה, וְאֵיךְ קוֹרֶה עֲדַיִן
שֶׁהַחִטָּה צוֹמַחַת שׁוּב.

(השיר נכתב לאחר מלחמת יום כיפור בשנת  1974, על ידי דורית צמרת ז”ל חברת קיבוץ בית השיטה, שאיבד במלחמה 11 מחבריו)

 

עוזי דגני

עוזי נולד ב 17 בפברואר 1945 ביד מרדכי, להוריו אצ’ק וחיקה דגני. הוא גדל והתחנך בקבוץ ובו סיים את בית הספר התיכון. עם הגיע מועד גיוסו לצה”ל, התנדב לנח”ל וסיים קורס קצינים.
בשובו ליד מרדכי, נשא לאשה את חנה, בת כפר ביאליק ונולדו להם שני בנים: איתמר וגיל.
עוזי התמסר לענף המוסך בו עבד עוד בהיותו תלמיד. בגיל יחסית צעיר, ריכז את ועדת התרבות של הקבוץ במשך שנה.
לעוזי היו נטיות לתיאטרון והוא הירבה להופיע על הבמה באירועים שונים בקבוץ.  כשהיה כבר מטופל בשני ילדים רכים, החליט למסד את כשרונו למשחק והתחיל ללמוד בחוג לבימוי ומשחק בסמינר הקיבוצים. הוא הספיק ללמוד רק שנה אחת כי לימודיו כמו חייו, נקטעו במלחמת יום הכיפורים.
עוזי נפל כמפקד פלוגה בפריצת הציר למוצב “בודפשט” על שפת תעלת סואץ ב 15 באוקטובר 1973.

 

דודו גאון

דודו נולד ב 18 בינואר 1941 בסרייבו ביגוסלביה להוריו יוסף ורוזה גאון. בהיותו בן שלוש עלתה המשפחה ארצה.
דודו למד בבית הספר התיכון ע”ש קלעי בגבעתיים והיה חבר בתנועת השומר הצעיר. הוא נמנה עם חברי גרעין “רונן” שהצטרף ליד מרדכי ב1959. ביחד עם הגרעין התגייס לנח”ל ושרת בכרם שלום ובנח”ל מוצנח.
כששוחרר מהצבא הצטרף לענף הפרדס בקבוץ. הוא נשא לאשה את אמירה, בת יד מרדכי ונולדו להם שני ילדים: מיכה וזוהר.
דודו למד בביה”ס להנדסאים שליד אוניברסיטת ת”א במגמת הנדסה ואלקטרוניקה. עם תום לימודיו השתלב במפעל האלקטרוניקה של הקבוץ.
עם סיום מלחמת ששת הימים ביקש דודו לחזור ולשרת בחטיבת הצנחנים.
דודו נפל בקרב על כיבוש החרמון ביום 22 באוקטובר 1973.

 

אבינועם מורדיש

אבינועם נולד ב6 באוגוסט 1952 ביד מרדכי להוריו נושקה ואברהם מורדיש.  הוא למד והתחנך בקבוץ ואת שנת י”ב סיים עם קבוצתו – “תומר”  בבית הספר האזורי בשער הנגב.
אבינועם הצטיין בענפי הספורט השונים ובעיקר בכדור סל. הוא גם אהב לפעול במישור החברתי.
בבוא עת הגיוס לצה”ל התנדב לשרת בסיירת שריון. משפורקה הסיירת עבר אבינועם לחרמ”ש ושם סיים קורס מכי”ם.
המלחמה פרצה כשהיה בראשית דרכו כמפקד בגדוד בסיני. כלי הרכב עליהם פיקד נפגעו ואבינועם היה בין הניצולים היחידים. על אף שנכווה, לא הסכים להתפנות אל העורף והעדיף להישאר עם לוחמיו.
ב16 באוקטובר  נפגש עם אחיו – איתן שחזר לגדודו. ב18 באוקטובר, אחרי שחצה את התעלה, הישיגו המוות. הנגמ”ש עליו פיקד נפגע באבו סולטן שממערב לתעלת סואץ.

 

דני בירנבאום

דני נולד ב5 בספטמבר 1954 בארגנטינה להוריו – משה ולידיה בירנבאום.
בהיותו בן 9 עלתה המשפחה ארצה והשתקעה בעיירה שדרות. בשדרות סיים דני את בית הספר היסודי ולהמשך לימודיו עבר ליד מרדכי והצטרף לקבוצת נחשונים.
דני ניחן בחריצות כפיים שהתבטאה בעבודתו בחשמלייה. עם גיוסו לצה”ל, התנדב לשרת בסיירת חרוב. אל המלחמה נקרא כשהיה בחופשה בבית. יחידתו לחמה בחזית המצרית. 3 ק”מ צפונית לעיר סואץ נפגע הנגמ”ש שבו לחם, בדרכו להחיש עזרה לכוחות הלוחמים בעיר סואץ.
דני נפל ב24 באוקטובר 1973.

   

 

 

בראש השנה 1973 היינו בגן שמואל, בצהרי היום התחילו לרחל צירי לידה, נסענו עם ענת, (אחות הקבוץ) להלל יפה ושם אמרו לי סע הביתה כשתהיה לידה נודיע לך, (בזמנו הבעלים לא הורשו להיות בלידה), נסעתי הביתה, הלכתי למסיבת ראש השנה ובדיוק כשהכריזו על התינוקות שנולדו השנה הגיע ענת ולחשה לי באוזן: מזל טוב יש לך בת, אז התפרצתי לבמה ואמרתי יש BREAK NEWS   חדשות מבית החולים (תארו לכם איזה בהלה באולם) ואז הרגעתי את כולם שעוד תינוקת נולדה השנה.

עשרה ימים לאחר מכן פרצה המלחמה הארורה ההיא אך אז רק שלושה דברים הדאיגו אותי:

1.אם יגייסו אותי מיד אפסיד את גמר אליפות אירופה בכדורסל שהיה אז כרגיל בין 2 הנבחרות הטובות ביותר, רוסיה נגד יוגוסלביה.

2. אם לא אתגייס מיד אני עלול להפסיד את המלחמה, עד שנגיע כבר הכל יגמר.

3. מה אני אשאיר כאן תינוקת שרק נולדה?

למחרת בבוקר גויסתי ונסענו צפונה לאזור מטעי כפר בלום, קשה לתאר את השוק שהיינו בו כשהסתבר שחלק גדול מרמת הגולן בידי הסורים, אבל עדיין היינו אופטימיים ואמרנו שבסוכות בטוח נהיה בבית, בהמשך התנחמנו בזה שאת נרות חנוכה בלי ספק נדליק בבית, בסוף השתחררנו בפסח.

את המלחמה התחלתי ברמת הגולן ובאיזה שלב קיבלנו פקודה לעלות לחרמון למחרת בבוקר. היו כמה שעות טובות עד הבוקר ולכן קיבלתי אישור מיוחד לקפוץ לגן שמואל לראות את לירון (התינוקת שלי), לקחתי ג’יפ ונסעתי, בהגיעי לחניית הקבוץ פגשה אותי בת קבוצה שלי, חיבקה אותי חזק ואמרה: “אני משתתפת בצערך”, לא היה לי מושג על מה היא מדברת, כשהיא הבינה שאני לא יודע על מה מדובר היא  סיפרה לי שעוזי נהרג לכן רחל ולירון נסעו ליד מרדכי, הייתי המום מהחדשה המרעישה. התלבטתי מה לעשות, דיברתי עם מפקדי במערכת הקשר, קיבלתי אישור לחזור יותר מאוחר והמשכתי מיד ליד מרדכי.

כשחזרתי, הגדוד שלי כבר היה על החרמון הסורי ובהזדמנות הראשונה הצטרפתי אליהם.

זמן קצר לאחר שעליתי לחרמון הסורי התחילה סופת שלגים, היינו בלי ציוד מתאים קור אימים, מנותקים מהעולם, עקב מזג האוויר הקשה אי אפשר היה להגיע אלינו בשום דרך. התחממנו מזה ששמענו ברדיו שלחיילים בחרמון יש ציוד חם במיוחד, (זה היה נכון לגבי מוצב החרמון הישראלי). לאחר מספר ימי קור קשים הגיעו זלדות מארה”ב והצליחו לפלס דרכם אלינו. תוך כדי השהייה שם ביקרו אותנו אנשי תקשורת ואח”מים, בין היתר זכינו בביקור של משה דיין וגם אבנר ענבר שבהמשך באתי אליו לביקור גומלין במצריים.

בהמשך המלחמה ישבתי זמן ממושך במזרעת בית ז’אן, האזור הכי צפוני שהיינו בו, אזור יפהפה שסימנתי כראוי לטיול כשיפרוץ השלום .

כשסוף כל סוף השתחררתי לאחר חצי שנה וכבר היו שיחות שלום בקילומטר ה-101 התחילו הדיבורים על נסיגה ישראלית ממצריים. החלטתי שאני רוצה להגיע לצד המערבי של תעלת סואץ  לפני שיהיה מאוחר מדי. איך בדיוק הצלחתי ליצור קשר עם אבנר שישב באמצע שום מקום באזור מה שהיה החווה הסינית לא יודע, “50 שנה לך תזכור”,  בכל אופן הגעתי אליו בטרמפים שזה היה מאד פשוט בזמנו ובעיקר לחיילי צה”ל. לקחנו שם ג’יפ מהיחידה של אבנר ויחד חרשנו את השטח שממערב לתעלת סואץ מהצפון עד העיר סואץ בדרום, בפאיד פגשתי לגמרי במקרה את אח שלי שהיה ביחידת מודיעין. מיותר לציין איזה חוסר אחריות היה מצידנו להסתובב באזורים שלא היה ברור איפה הגבול. הגענו לג’בל עתקה כשכוחותינו פינו את ההר והמצרים עמדו לעלות מצד שני. עצרו אותנו לפני העלייה, אני אמרתי בביטחון מלא שאנחנו מהחפיפה, ונתנו לנו לעלות, איזה לחץ היה כשהיינו למעלה לבד ושומעים את השריון המצרי מתקרב. ירדנו מההר וכשהגענו לעיר סואץ בכלל לא היה ברור איפה צה”ל ואיפה המצרים והחלטנו שזה הזמן לחזור. חזרנו לבסיס  של אבנר ומשם חזרתי ליד מרדכי לראות סוף סוף את התינוקת שלי.

הערת סיום: בחרתי לא לספר על המלחמה עצמה אלא על חוויות אישיות בשולי המלחמה.

החרמון הסורי. צילם: דוד בנגד מהגדוד של גרשון אשחר

 

 

גדלתי על מלחמת יום הכיפורים. בפרוץ המלחמה היה אבי יוסי חייל פשוט בדרג חימוש של חטיבה או אוגדה, נהג ריו ונגמ”ש. הסיפורים של אבא והחוויות שעבר, עברו מדמו אל דמי והשפיעו על חיי ושירותי הצבאי. עם השנים פיתחתי רצון אובססיבי לדעת עוד על המלחמה וכל קרב שבה, על תהליך קבלת ההחלטות הקולקטיבי השגוי שהביא אליה, על תוצאותיה, חלליה וגיבוריה. טיילתי באתרי הקרבות ברמת הגולן בגופי ובנפשי, מנסה להבין מאין שאבו הלוחמים והמפקדים את הכוחות לבלום ולהעביר את המלחמה לצד השני. עד היום, בכל עליה לרמת הגולן אני מוצף בחרדת קודש והתרגשות.

סיפוריו של אבא (יש שיאמרו גם הטראומות שלו) חקוקים בליבי. אמי רותי חשבה שבהיותו נהג בחימוש הוא בכלל נמצא מאחור באחד מהבסיסים. בוודאי לא שיערה שהוא עובר בכל אתרי הקרבות ואף חוצה את תעלת סואץ ומגיע כמעט עד סואץ. מכתביה של אמא, מורה צעירה עם שתי ילדות בנות 3 ו 5 הגיעו אליו באיחור רב. בהיותה מורה נשארה בישוב, עם ידיעות מעורפלות על הנעשה בחזית.

על אף שהיה מה שנקרא בדרג תומך לחימה, החוויה שעבר הייתה מטלטלת ומשמעותית. בהעדר נשקים לכל החיילים, היותו בעל אקדח הייתה משמעותית. לילות רבים כאשר היו התראות על נחיתות קומנדו בעורף היה כורע ברך והאקדח בידו. סיפורו על קצין קרבי שהגיע ללא נשק ולקח ממנו את האקדח וכעבור שעה נהרג – חזר כל הזמן. רגע לפני שפינו את הקצין שלף אבא את האקדח ולקח אליו בחזרה.

2 תמונות הן נצחיות עבורי – הראשונה, בה מצולמת משאית הריו בה נהג וכדור במרכז השמשה, שחדר אך לא פגע בו. השנייה, אבי ואחיו בני שהיה קצין הנדסה, נפגשים בחצר הצליחה ומצטלמים.

הכרתי את אבי כאיש מחל, הליכוד של היום. ליכודניק אמיתי. רק לאחר שגדלתי גיליתי שאבא היה מפאי”ניק מובהק עד למלחמת יום הכיפורים. הוא מעולם לא סלח על השאננות והזחיחות של הדרג המדיני והחליף את דעותיו. כל אימת שדיברו על אריק שרון הפוליטיקאי, אבא ודודי בני אמרו שלא ממש חשוב להם מה אומרים בחדשות – הם נזכרים בקולו בקשר והדבר נוסך בהם בטחון שיש על מי לסמוך. אריק שרון היה ועודנו אגדה עבורי ולו רק בשל הערצתו של אבי לנחישותו לניצחון ולעזרה למעוזים הלכודים.

עת נהייתי קצין חקרתי ולמדתי את לקחי המלחמה, נדהמתי מהשאננות של הדרג הצבאי והמדיני, מכשלון המודיעין ובכל עת שאני ניצב בפני קבלת החלטה אני שואל את עצמי האם אין כאן חשיבת עדר. מהסוג שהביא לנו את הפתעת יום הכיפורים. גם ההפתעה המוחלטת מלווה אותי יחד עם תחושה שלא יתפסו אותנו שוב לא מוכנים. למדתי מהספרים את חשיבותם של החיילים והדרג הזוטר והבנתי שניצחון במלחמה תלוי ראשית בהם ורק אח”כ בגנרלים – תמיד אני מקשיב לחיילים ולוקח ברצינות את דעתם.

התאהבתי במילואימניקים הגיבורים בעל כורחם, שאתמול היו מורים, חקלאים ובעלי מקצועות חופשים – והיום לוחמים אמיצים שנלחמים בחירוף נפש על המדינה. עד היום כל אימת שאני פוגש לוחם מדור המלחמה אני מלא הערכה וחש עצמי קטן ומפונק מול הדור הזה. כאבתי ועודני כואב את לכתם של אלפים, ובמיוחד אלו שניתן היה להציל עם קבלת החלטות נכונה לפני ובמהלך המלחמה. בצד אהבתי לחיילים הפכתי קצין “קשה” ובעל דעה, ואני סבור שחלק מזה הוא התודעה שאסור לנו להפסיד, ואסור לנו להתכסות במילים יפות וטקסים אלא במהות וקרבה לנעשה בשטח.

כשאבא היה שומע את השיר “המלחמה האחרונה” של יהורם גאון עיניו היו מתמלאות בדמעות. השיר היה יוצא מליבו והוא עדיין מרגש אותי כאז. כולי תקווה שלא נדע עוד מלחמות, ושאם תיפתח עלינו מלחמה נהיה ערוכים לה כראוי וניתן לחיילים ולמפקדים שלנו את הכלים והמשאבים לעמוד בכל התקפה.

יהי זכרם של חללי המלחמה ברוך.

 

 

 

מספר הערות “בקליפת אגוז”, לקראת 50 שנה למלחמת יום הכיפורים
“אין שום דבר טוב במלחמה, חוץ מזה שהיא נגמרת”. (אברהם לינקולן)

מה כל כך מיוחד במלחמת יום הכיפורים? בכך שהיא גרמה לטלטלה וטראומה לאומית שלא הייתה כמותה מאז קום המדינה. כל מה שחשבנו על עצמנו, כל הביטחון שלנו בדבר עליונותנו, התנפץ תוך מספר שעות מפרוץ הקרבות. איבוד העוגן התפיסתי שלנו, שלא לאפשר הישג קרקעי כלשהו לאויב ומבלי שניתן בזמן הדחוק לנסח משהו עדכני במקומו, גרם לבלבול וכאוס הן בממשלה, במטכ”ל ובציבור הישראלי שלא איפשר בחירת דרכי פעולה אחרות ומעודכנות המתחייבות מהמצב החדש.

מי שבאמת רוצה לדעת מה קרה במלחמה זו, צריך לשבת מול מפה ולשמוע הסברים על המהלכים הצבאיים והשפעתם על דרגי מקבלי ההחלטות בממשלה ובמטכ”ל.  בדף זה אני מתייחס רק לגזרה הדרומית, סיני ותעלת סואץ בה אני מצוי יותר, ולא לגזרת רמת הגולן אשר גם בה התחוללו קרבות קשים מאוד.

מסגרת מצומצמת זו אינה מיועדת לרישום מפורט של מהלכי הקרבות, ולכן אתרכז רק בסוף הסיפור. בציבוריות הישראלית השתרשו מספר “אמיתות” (במרכאות) בקשר למלחמה זו, אשר חשוב להפריך אותן אחת לאחת.

הראשונה היא, שהמצרים תקפו אותנו ביום הכיפורים משום שזה היה חלק מובנה בתוכנית ההונאה וההטעיה שלהם.  נכון שזה ממש מסתדר מצוין בראש, אלא שזה לגמרי לא נכון. מי שחושב שאת האויב מעניינים המנהגים המוזרים של העם היהודי טועה בגדול. התאריך לפתיחת הלחימה נקבע בעיקר בגלל תופעת המחזוריות של גאות ושפל בתעלת סואץ. בעתות שפל יש בעיה להניח גשרים, ובעיקר להעביר עליהם יחידות ממונעות. המדרגה הגבוהה מדי אינה מאפשרת זאת, לכן, אמרו להם המומחים שלהם שגאות תתרחש ב 24 לספטמבר בערך, או ב 6 באוקטובר. ה 6 לאוקטובר חפף את מועד יום הכיפורים אצלנו.

השנייה, ידוע בציבור שלאחר המלחמה הוקמה ועדת חקירה ממלכתית לחקר המלחמה, זו שכונתה “ועדת אגרנט”. (ע”ש השופט העליון שמעון אגרנט שעמד בראשה). ועדת אגרנט לא חקרה את כל המלחמה, היא חקרה אך ורק את התנהלות הצבא לפני המלחמה ואת מתקפת הנגד שלנו ב 8 לאוקטובר (ע”י האוגדה שלנו 162) שנכשלה לחלוטין. באוגדה זו לחמו מהקיבוץ, איתן מורדיש, גבי קורן ז”ל, אבינועם מורדיש ז”ל ואנוכי.

השלישית, בציבוריות הישראלית הושרשה הטענה שמי שאשם במחדל הנורא זה אגף “המודיעין”, על שלא סיפק התראה בזמן על כוונותיו של האויב, והוא שגרם לתוצאות האיומות של מלחמה זו. זו היא שטות מוחלטת.  המודיעין סיפק את כל האינפורמציה הנדרשת ואפילו ברמה גבוהה. את זה כותב גם האלוף ישראל טל ששימש כסגן הרמטכ”ל באותו זמן.   מאשימים את ה”מודיעין” שהיה שבוי ב”קונצפציה”!  מה היא אותה “קונצפציה” שכה הרבה מדברים בה? ההנחה הייתה שמצריים לא תצא למלחמה בישראל עד שלא יהיו בידיה מטוסים מתקדמים וטילים ארוכי טווח שבאמצעותם יוכלו לתקוף מטרות בעומק ישראל.  אלא שתפיסה זו לא הייתה של ה”מודיעין” בלבד, אלא של הדרג הצבאי והדרג המדיני שמעליו. הכשלון נגרם בעיקר מהעובדה שהצבא כלל לא היה מוכן למלחמה, (למעט חיל הים וחיל הרפואה). לא בתוכניות, לא בציוד, לא במלאים ובעיקר בהערכת יתר ומוגזמת מאוד מאוד של יכולותינו הצבאיות ועוד… אז למה מאשימים את ה”מודיעין”? פשוט מאוד. ציבור גדול אינו מסוגל להתמודד עם מצבים מורכבים. הציבור רוצה לדעת “מי הגנב” ושלא יבלבלו לו את המוח. אז תפסו את ה”מודיעין” בטענה שהוא זה שכשל בתפקידו. זו איוולת. תפקידו של “המודיעין” הוא להביא מידע על כוחותיו של האויב, פריסת יחידותיו בשטח, ודרכי הפעולה האפשריות העומדות בפניו כנגזרת של תמונה זו. אין זה מתפקידו להעריך מה הן כוונותיו. דבר זה תפקידו של הדרג הפוליטי והסיכון שהוא מוכן לקבל על עצמו כאשר הוא מקבל תמונת מצב מעודכנת בדבר האיומים המתהווים סביב המדינה.

עולה תמיד השאלה, מי ניצח במלחמה זו? התשובה מורכבת מכיוון שבתחילה צריך כל אחד לחשוב לעצמו, איך הוא מגדיר ניצחון לפי תפיסתו. החכמה המקובלת גורסת שהפעלת כוח צבאי, תכליתה להביא הישג מדיני כלשהו שלא ניתן היה להשיגו ללא שימוש באופציה זו.  במלחמת יום הכיפורים לא הצלחנו לדחוק את הכוחות המצרים שהתבססו בשטח “שלנו” אפילו בס”מ אחד, וזאת לאורך כל קו החזית של 163 ק”מ. מצבנו שם היה כל כך קשה, עד שב 12 לחודש אוקטובר דנה ממשלת ישראל והמטכ”ל בבקשה שלנו לבקש הפסקת אש בחזית סיני, מה שמוגדר בשפה פשוטה יותר, הודאה בתבוסה.

נכון, הצלחנו לאחר מכן לחצות את תעלת סואץ לתוך שטח מצריים, לכתר את הארמיה השלישית שלהם, ואולי גם לאיים בהשמדתה, אך במחיר ענק נוסף שהיינו משלמים בשל כך בהרוגים ופצועים נוספים. 

הנשיא המצרי סאדאת הצליח להחזיר לידיו את כל סיני, מטרה אשר לשם השגתה יצא מלכתחילה למלחמה, ואילו ישראל בקונסטלציה שנוצרה לאחריה ובלחץ ארה”ב, חתמה על הסכם שלום עם מצריים תמורת החזרת כל שטח סיני. מי ניצח? לאור עובדות אלו יקבע כל פרט לעצמו ועל אחריותו את התשובה לשאלה זו.

נשאלת השאלה איך  לאחרי שמצבנו  בסיני היה קשה כל כך, מהם הגורמים שאפשרו את המהלך הצבאי שלנו, חציית  תעלת סואץ פנימה לתוך מצריים בשביל לסיים את המלחמה. מהלך זה התאפשר כתוצאה משלוש שגיאות טקטיקות קשות שעשה הנשיא סאדאת, בניגוד מוחלט לדעתו העיקשת של הרמטכ”ל שלו הגנרל סעד אל שאזלי.

הראשונה, כשהחליט ב 14 באוקטובר להעביר את דיוויזיות העתודה המשוריינות שלו ששהו ממערב לתעלה ולתקוף לתוך סיני במטרה להגיע עד למעברי ה”גידי” ו”המיתלה” שממזרח. רוב כוח זה הושמד על ידי צהל ולא נותרו לו כוחות מספיקים ממערב לתעלה שיהיו מסוגלים לסכל את חציית התעלה ע”י צה”ל.

שגיאה שנייה של סאדאת היא שלא אפשר, למרות  לחץ הרמטכ”ל שלו, להחזיר כוחות קטנים של טנקים וגדודי חי”ר מצוידים בטילים נגד טנקים חזרה לשטח שלו, בכדי לחסל את פעולת חצית התעלה שלנו, עוד כשהייתה באיבה.

שגיאה שלישית הייתה כאשר כפה על הרמטכ”ל שלו לשלוח את חטיבת הטנקים המתקדמת ביותר שלו, (חטיבה 25) מדרום לצפון, במטרה לחסום את אזור הצליחה של צהל. גנרל שאזלי וכן מפקד הארמיה השלישית שלו, הגנרל עבד אל מונעים וואצל שאליו הייתה משויכת היחידה, הזהירו שהשריון של צ.ה.ל “יאכל” את החטיבה הזו, אך הנשיא סאדאת פקד עליהם לבצע. ואכן, חטיבה זו הושמדה כולה ע”י האוגדה שלנו (162) ולא הגיעה לאזור הצליחה כדי למלא את משימתה.  אילו לא כפה סאדאת על הגנרלים שלו מהלכים אלו, לא היה לנו שום סיכוי ואפילו הקטן ביותר לחצות את התעלה לצד המצרי, גם אם היינו מצוידים בעוד כמה אריק שרונים.

אבל כפי שאמר נפוליאון :” אף פעם אל תפריע לאויב שלך באותו זמן שהוא עושה את השגיאות שלו”.

מה שתמיד מקפיץ אותי זו האמירה החוזרת ונשנית שמנחם בגין הביא את השלום עם מצריים. אני סבור שאלו שהביאו את השלום היו אותם טנקיסטים שנשרפו בטנקים או שנחלצו מהם ונהרגו לידם. אותם טייסים שנפלו במספרים גבוהים כל כך מול מערכי נ.מ. בלתי חדירים, אותם חיילי חי”ר שהוטלו לקרב ביחסי כוחות בלתי מתקבלים על הדעת, ועוד כל אותם לוחמים מכל החילות האחרים שהיו שותפים בהתמודדות הקשה הזו. לכן, לא בגין ! הוא הוציא עט מהכיס וחתם על חתיכת נייר. לא הוא שהביא את השלום.                                                                                                       

חומרי ארכיון המספרים על ההתארגנות בזמן מלחמת יום כיפור:

חברים מספרים - 50 שנה למלחמת יום הכיפורים - עריכה: שולי שניידר

ברכה ממזכיר הקיבוץ - ניתאי קרן
הטבע סביב מספר לנו שהגענו לחילופי עונות והחגים שלפנינו מספקים לנו את הזדמנות כמו בטבע להתחדשות, לברך לעתיד טוב יותר ולכפר על קילקולי העבר. מי ייתן וכברכת הסינים נזכה השנה הבאה לשנה משעממת. שיוסרו האיומים על החופש והדמוקרטיה ונחזור לצור מחצבתנו לעבודה ויצירה של מדינה יהודית חילונית, דמוקרטית ומתקדמת ברוח מגילת העצמאות ובה נדע בתבונה ובאחריות להניף מחדש את הדגלים, לפתח ולטפח את הקיבוץ כיצירה אופטימית של עשייה ונתינה לנו ולסובבים אותנו ולתפארת מדינת ישראל.
  • מלחמת יום-כיפור – אנו מציינים 50 שנה למלחמה העצובה והאומללה הזו. מלחמה שהיא תוצאה של אטימות ואגו מצד מנהיגים, שלא השכילו להקשיב ולקיים דיון רחב בהשתתפות דרגים זוטרים מהם, אך בקיאים בנושא. לא למדנו מאומה, הרי גם כיום חברי ממשלה מקבלים החלטות על דעת עצמם, בניגוד לעמדת פקידים הבקיאים בתחום. לכן המנהיגים מנסים לסלק מדרכם שומרי חוק המקפידים על טוהר המידות. בתוספת חטא על פשע, ועדת אגרנט, שחקרה את מהלכי המלחמה והוציאה סיכומים, העמיסה על הדרג הצבאי את מלוא האחריות למחדל המלחמה. אך האמת היא שכל מי שנלחם, מהרמטכ”ל דוד דדו אלעזר עד אחרון הטירונים, גילו יוזמה, יצירתיות, מנהיגות, גבורה ואומץ בהביאם לתוצאה המדהימה בסיום המלחמה. עלינו ללמוד שיש לשתף בקבלת החלטות כל מי שיכול לתרום בחשיבה. אסור לנו להתבסס על קומץ מקורבים ויועצים בקבלת החלטות! זה נכון לגבי המדינה וזה נכון לגבי הקיבוץ.

 

  • התייחסות – חבר הגיב על סוגיית תמיכה בקיום המוזיאון, באומרו שהמימון לתמיכה זו צריך להיות שווה לכלל החברים. הוא מתנגד לתמיכה כפי שהוגדרה בהצעה של המזכירות. חושבני שיש להפריד בין חיוניות קיומם של אתרי מורשת בקיבוצנו לבין מקורות התמיכה הכלכלית באתרים אלה. כתבתי כבר שכל אתרי מורשת ביד-מרדכי מהווים תרומה שלנו לחברה הישראלית. כל אזרח במדינה המבקר באחד מהאתרים, נתרם בידע, בחוויה ובהזדהות עם השואה והתקומה. לגבי מקורות תרומת הקיבוץ לאתרי מורשת, יש לדאוג שתתחלק שווה בין כל חברי יד-מרדכי. מס פרוגרסיבי הוא אחד מהפתרונות.

 

  • יום כיפור – זהו יום מקודש בדת היהודית, המכובד ע”י כל יהודי דתי או מסורתי, אך גם ע”י חילוניים השומרים קורטוב של יראת שמיים או מסורת אבותיהם. כנער שגדל בבית מסורתי אשר סבי היה אחראי ומפעיל את בית הכנסת השכונתי, יש לי יחס מיוחד ליום זה. אני מחשיב עצמי לאדם מאמין – מאמין בתורת האבולוציה, באדם כיצור אנושי, במדע ובמקריות. אני מכבד כל אדם מאמין בבורא עולם ומקיים מצוות הדת, למרות היותי חופשי מאמונה זו. אני מתנגד קיצוני לכפייה דתית, תהליך ההולך ומתחזק בממשלה הנוכחית. חושבני לנכון לקיים בכל שנה, ביום זה, לימוד בצוותא בתחומי המוסר, האנושיות והאמונה. במקביל, איני מתנגד לקיום תפילות יום כיפור ביד-מרדכי, כל עוד רק חברים שלנו מובילים תפילה זו וזה לא משפיע על אורַח החיים של שאר האוכלוסייה. אנו ישוב חילוני במוצהר ועל סמך זה הצטרפו אלינו.

 

  • מנהל תקין 1 – בדף מזכירות האחרון, פורסמו מספר החלטות ומשפטים שאינם מובנים לי. אני שמח על האפשרות שעומרי פרי יתמנה לסגן-ראש המועצה האזורית. בנוסף לתועלת שעשויה להביא ליד-מרדכי, אמונתי ביושרו ובכישוריו ישפיעו לטובה על התנהלות המועצה. ברם, העובדה שעומרי ממלא משרה של מנהל קהילה בתוספת תחומים רבים שהמזכיר היה אמור לטפל, חוששני שנושאים אחדים בקהילת יד-מרדכי ייפגעו. הרי השנה, עקב עומס שעליו, עומרי לא הספיק להביא לדיון והחלטה ציבורית את תקציב הקהילה! לדעתי, חשוב שעומרי יקדיש זמן ללימוד ומעורבות בענייני המועצה, אך לשם כך עליו להשתחרר מהתחומים החברתיים השייכים למזכיר ועל ניתאי קרן לחזור לפעול כמזכיר ולא כיו”ר. אגב, כיון שעומרי נבחר למנהל קהילה בקלפי, הכרחי להביא לדיון והצבעה גם את הסכמתנו לתוספת תפקיד.

 

  • מנהל תקין 2מצוין שמקדמים שיפוץ מבנה ההנהלה באתר “חופים” לשעבר. לא מובן לי ש”הנהלת הקהילה אשרה את עדכון התקציב של שיפוץ מבנה זה”. דומני ששיחת הקיבוץ לא אישרה תקציב כזה, אז איך אפשר “לעדכן” תקציב לא קיים? כמו-כן, נכתב בדף מזכירות שהנהלת הקהילה “אישרה תקציב עקרוני במסגרת תכנית הקהילה ל-2023”. אני מבקש להבין: לא שיחת-קיבוץ מאשרת תכנית ותקציב הקהילה? האם היה דיון והחלטה בנדון במסגרת ציבורית? אני חושש שאי-הבאת תקציב קהילה לדיון ציבורי ב- 2023 שיבשה את הסדרי מנהל תקין אצל מנהלי הקיבוץ. גם העומס על מנהל הקהילה, עקב העברת אחריות מהמזכיר אליו בתחומים חברתיים, גם שינוי הרכב הנהלת הקהילה שהקטינה אפשרות של ביזור ועזרה בחברים נוספים, הם, לדעתי, תרמו לסטיות ממנהל תקין.

 

 

“מאמינים שקיבוץ זה דרך החיים
המתאימה לנו ושמחים שהצלחנו להגשימה בקיבוץ יד מרדכי”

בתמונה (מימין לשמאל): נמרוד (50) לימור (47) אלה (13) ג’וי (שיצו בת 9) ניצן (20) ועדי (17)

הבית: עברנו מכפר סבא ליד מרדכי, כרגע בבית זמני ובהמשך נעבור לבית שלנו בשכונה 26.

גרנו כ 15 שנה בקיבוץ נחל עוז, בו התחתנו ושם נולדו ניצן ועדי.
בשנת 2008 עשינו רילוקשיין לשיקאגו במסגרת עבודתו של נמרוד. לאחר 7 שנים, בתוספת בת זקונים  – אלה, ויחד עם שק מלא זיכרונות טיולים וחוויות חזרנו לארץ. עם החזרה לארץ ובעקבות צוק איתן התמקמנו בכפר סבא אך הרצון לחזור לקיבוץ נשאר תמיד. לפני כשנה עם ההזדמנות שנפלה בחיקנו התחלנו תהליך קליטה שבסופו הצלחנו לממש את השאיפה להתגורר בקיבוץ ובתחילת הקיץ עברנו ליד מרדכי.

מי אנחנו?:

נמרוד – בן קיבוץ נחל עוז, עובד באמדוקס אוהב לצפות בפוטבול אמריקאי (שיקאגו ברס) משחק כדורגל (צריך לחזור לכושר) ומעשן בשר.

לימור – ילידת כפר סבא, מנהלת פינת חי תעסוקתית במעון “בר-דרור” בית לאנשים מיוחדים. מחוברת לטבע ואוהבת אומנות.

ניצן – לוחם בגדוד 50 של חטיבת הנח”ל, תחביבו העקרי טיסנאות (בניה והטסה) אוהב מאוד ספרים וסיים י”ב במגמת אווירונאוטיקה וחלל בהצטיינות.

עדי – תלמיד כיתה י”ב בתיכון כצנלסון בכפר סבא משחק פוטבול ברמת השרון (נוער)  והינו חלק מסגל נבחרת ישראל לנוער שלפני כשבועיים זכתה באליפות אירופה בטורניר שנערך באיטליה.

אלה – תלמידת כיתה ז בשקמה, רוכבת על סוסים וחובבת יצירה ואומנות.

ג’וי – כלבת שיצו בת 9 שהצטרפה למשפחה לפני כשנתיים לאחר שננטשה.

יצירה מקומית:

לתמר וגל רביד מזל טוב להולדת הבן, אח לבן ויותם, נכד לאיתן וזהבה ציון, נין ליעל ציון.
התחברות לאתר
דילוג לתוכן