אתם עומדים ליד אחד המשוריינים שפינו את ילדי יד מרדכי מהקיבוץ זמן קצר לפני שהתחילה ההתקפה המצרית על הקיבוץ במלחמת העצמאות. מלחמת העצמאות פרצה מיד לאחר הכרזת העצמאות על ידי דוד בן גוריון ב-14.5.1948. למחרת ההכרזה החלה פלישת צבאות ערב למדינה שרק נולדה.
בערבו של ה-18 במאי, התברר לחברי הקיבוץ שהמצרים אמורים להגיע ליד מרדכי למחרת בבוקר. בהתייעצות עם גרשון דובנבוים, מפקד הכוח של הפלמ”ח במקום, הוחלט לפנות את הילדים בלילה ולהעבירם למקום מבטחים. ואכן, באישון לילה נפרדו ההורים מילדיהם הקטנים, העלו אותם על המשוריינים והרחיקו אותם מהקיבוץ. מחצות הלילה ועד בוקרו של יום ה-19 במאי, היטלטלו הילדים במשוריינים מלווים במטפלות שלהם ובלוחמי פלמ”ח. עם אור ראשון, הגיעו לקיבוץ רוחמה. הדי הפגזת יד מרדכי על ידי המצרים ותימרות האש והעשן שעלו ממנו, נשמעו ונראו עד הקבוץ המארח.
אחרי חמש יממות של קרבות קשים מול המצרים, החליטו גם הלוחמים לעזוב את המקום. הקיבוץ נכבש על ידי המצרים. בקרבות נהרגו 18 חברים ו-8 לוחמי פלמ”ח וכמה עשרות חברים נפצעו. עם שוך הלחימה, שבו ונפגשו הילדים עם אבותיהם הלוחמים ועם האמהות שנשארו בקבוץ במהלך הקרבות.
הקיבוץ נכבש על ידי המצרים למשך חצי שנה. בנובמבר 1948 שוחרר הקבוץ על ידי חיילי צה”ל. בזמן שהקיבוץ היה כבוש, התגוררו חברי הקיבוץ וילדיו, בישובים שונים במרכז הארץ.
גרשון נולד בשנת 1927 בפולין. בשנת 1935 עלה ארצה עם הוריו תנחום ומלה שהתיישבו ברחובות. בשנת 1943 התגייס לפלמ”ח. הוא סיים תחילה קורס מפקדי כיתות, ואחר כך קורס מפקדי מחלקות. בדצמבר 1947 הגיע בראש מחלקה של הפלמ”ח – ליד-מרדכי. זמן קצר אחר-כך נתמנה למפקד פלוגה באזור זה. השפעתו על חייליו הייתה עצומה, הם העריצו אותו וראו בו דמות לוחמת ומחנכת. גרשון היה אהוב על חברי הקיבוץ, וביחוד על הילדים. עם התקרבות החזית המצרית ליד-מרדכי הועבר מטה הפלוגה לגבר-עם. כשהחלו הפגזות והפצצות מן האוויר, ביקש הקבוץ לפנות את הילדים מהנקודה המותקפת. גרשון הצליח לפרוץ דרך בלילה שבין ה 18 ל 19 במאי ליד מרדכי בראש יחידת “חיות הנגב” והוציא את הילדים שכה אהב- למקום מבטחים.
בחצות 23.5.1948 אחרי חמש יממות של קרבות עם המצרים, חדרו שמחה שילוני, מ”פ “חיות הנגב” וגרשון ליד-מרדכי כדי לפנות את עשרות הפצועים. לאחר פינוי הפצועים, עזבו גם אחרוני המגינים את יד-מרדכי והקבוץ נפל בידי המצרים.
גרשון, שהועלה לדרגת סרן, הועבר עם יחידתו לחזית באר שבע. במהלך אחד הקרבות שם, נהרג. הוא נקבר ברחובות, סמוך לבית הוריו. ביד מרדכי הנציחו את שמו בשני בתי הספר הראשונים של הקבוץ שנבנו מיד לאחר מלחמת העצמאות והם נקראים “בתי גרשון”.
ב2012 נחנך אתר זה שאתם עומדים לידו.
פעילות ועדת מורשת:
המשימה – צלמו את עצמכם ישובים בתוך המשוריין. העלו ושלחו את התמונה באמצעות הטופס הבא: