סמוך לנוקטה נבנה מקלט תת-קרקעי קטן במידות של 3 * 3 מטר. המקלט נבנה כדי לשמש עמדת פיקוד. בתוכו הוצבו מרכזיית טלפונים שהייתה מקושרת ל11 העמדות שמסביב לקיבוץ ומכשיר קשר אלחוטי לקשר עם החוץ.
ביום השני להתקפות המצרים על הקיבוץ, נפגע המקלט מפגז מרגמה ונהרס. הפעילות שהתנהלה בו, הועברה תוך זמן קצר לאחד ממקלטי הילדים שפונו לפני תחילת הקרבות.
בטרם נסיגת הלוחמים בערב ה23 במאי, אחרי שישה ימי קרב, הפך הבור שנפער במקום המקלט, לקבר אחים בו נטמנו כל החללים. בנובמבר 1948 עם שחרור הקיבוץ וחזרת החברים אליו, הוצאו החללים, זוהו ונקברו בטקס צבאי מלא על הגבעה הצפונית. סמוך למקום זה ניטעו 26 ברושים לציון מספר הנופלים: 18 חברי קבוץ ו-8 לוחמי פלמ”ח.
במהלך פינוי פצוע ולאחר התקלות בכח מצרי, נלקחה בשבי חוליית לוחמים בת שלושה חברים. על החוליה, שעקבותיה לא נודעו, נמנו בנימין אייזנברג, ששכב פצוע באלונקה, וכן הלוחם יצחק רובינשטיין והחובשת ליבקה שפר שנשאו אותה.
בשנים 2012-2018 נערכה חקירת איתור נעדרים, שהעלתה כי בפעולות שהתקיימו לאיתור חללי קיבוץ ניצנים, נאספה בשנת 1949 גופתה של ליבקה שפר ז״ל ממג׳דל (אשקלון), ונקברה בקבר האחים בניצנים. בשנת 2018 אותרה גופתה של ליבקה שפר ז״ל בתום חקירה מסועפת ושמה התווסף לקבר האחים בקיבוץ ניצנים.
במהלך החקירה המאומצת, שנמשכה למעלה מעשור, נקבע לאחרונה כי באותן נסיבות בהן נאספה גופתה של ליבקה שפר ז״ל, נאספו והוטמנו בקבר האחים בניצנים גם גופות חבריה, בנימין אריה (יורק) איזנברג ז״ל ויצחק רובינשטיין ז״ל, שהיו במחיצתה עד יום מותם.
פעילות ועדת מורשת:
המשימה – כל אחד מבני המשפחה יעמוד ליד אחד הברושים. אחד מכם יצלם תמונה שכותרתה תהיה: “אנשים וברושים”. העלו ושלחו את התמונות באמצעות הטופס הבא: