מרכז הקיבוץ הישן

בית זה שאתם עומדים סמוך לו, שימש כחדר אוכל של הקיבוץ משנת 1945 ועד 1960. לפני שהבית הזה נבנה, אכלו החברים בצריף שהוקם ביום העלייה על הקרקע 5.12.1943 במגרש החנייה ליד גבעת הפסל, מקום בו מוצב היום המשוריין של פינוי הילדים.
בחלק הקדמי של המבנה הוצבו שולחנות עץ וספסלים לאוכלים ומאחור נבנה המטבח לבישול הארוחות.

הבית הזה שרד בגבורה את ההפגזות של המצרים והמשיך לשרת את הקיבוץ עד שנת 1960. כיום משמש הבית כספריה לילדים ולמבוגרים כאחת. החלק האחורי, שהיה בעבר המטבח משמש כקומונת חברים.

מזרחית לבית זה נמצאת המכבסה שפועלת במקומה המקורי ומשרתת הן את חברי הקיבוץ והן לקוחות חיצוניים. מזרחית למכבסה נמצאים שני מבנים ששימשו כקומונת ילדים וקומונת חברים. המבנים משמשים היום מוזיאון “קיבוץ של פעם” במוזיאון ניתן לראות אוסף גדול של חפצים מהשנים הראשונות של הקיבוץ (שווה ביקור)
בית נוסף שהיה שייך למרכז הקבוץ הישן, הוא המבנה בו נמצאת היום “גלריית דנה”. הבית הזה שימש בשנים הראשונות כמאפייה ולאחר מכן כסלון לתפירת בגדים מעוצבים ומיוחדים. גם מקלחת ציבורית הייתה לא רחוק מכאן. היא הייתה עשויה מפח ובקירותיה היו מלא, מלא חורים…

 

ביום קיץ חם בשנת 1958 הגיעה ליד מרדכי סופרת אמריקאית בשם מרגרט לארקין, שסיירה בארץ כאורחת הסוכנות היהודית. כשירדה מגבעת הפסל ובתורה אחרי מישהו שיציע לה מים קרים, היא פגשה כאן באליהו רייכר שהיה גם גנן וגם הספרן של הקיבוץ.
בנוסף לכוס המים, סיפר אליהו למרגרט לארקין את סיפור הקיבוץ ואת תולדות הקרב עם המצרים שנערך כאן עשר שנים לפני ביקורה.
המפגש המקרי שנערך בכניסה למבנה הזה, הוליד את הספר “השמש לא עמד דום” המספר את סיפור הקבוץ מאז היווסדו ועד שיקומו לאחר מלחמת השחרור.

בתחילת שנות השישים נבנה חדר אוכל גדול ומרווח בחלק הצפוני של הקיבוץ, בו אנחנו אוכלים עד היום. מאז חדל מבנה זה לשמש כחדר אוכל. (אם ברצונכם לדעת פרטים נוספים על הקבוץ בראשיתו, אתם יכולים להיכנס לפרסומים של הארכיון שלנו באתר הספרייה הלאומית ובאתר הקיבוץ).

התחברות לאתר
דילוג לתוכן